Highlights procesverloop “De Samenloop” in het Máximapark te Utrecht

Peildatum 6 oktober 2016

 

A. Voorwoord

In deze notitie zijn de highlights omschreven van de aanleiding, het proces en het uiteindelijke projectplan De Samenloop, dat nu gerealiseerd is in het Máximapark, gelegen in de Leidsche Rijn van Utrecht. Een proces dat eind 2011 is gestart met de droom, oktober 2015 een hoogtepunt kent in de vorm van “Het Pannenbier” en in het voorjaar van 2016 formeel in gebruik is genomen.

 

B. Aanleiding / ontstaan                                                                                                    

“I have a dream” is in deze context geen citaat van Martin Luther King, maar de introductie van een plan van Dirk van der Beek medio eind 2011 dat de basis is geweest van het projectplan “De Samenloop”.

Het project moet bijdragen aan een mooie plek om te wonen en te willen wonen. Een plek waar alle kinderen ongedwongen kunnen opgroeien en waar alle bewoners elkaar kunnen ontmoeten en in verbondenheid met elkaar kunnen samenleven. Een plek om geschiedenis te schrijven.

Alle bewoners van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern zijn de doelgroep. Door gebruik te maken van de centrale plek in het hart van deze “wijken” (lees het hart van het Máximapark) en door de natuurlijke programmering wordt een groot deel van deze bewoners bereikt. Als luisteraar van een muziekoptreden, genietend van het uitzicht, relaxen door de zonovergoten ligging, als wandelaar via de divers natuurlijke paden genieten van de omgeving, …… Het project is erop gericht om een duurzame basis te geven aan activiteiten die nu nog vaak een vluchtig karakter kennen en waar het voortbestaan niet gewaarborgd is door gebrek aan een basis.

 

C. Het levenspad naar De Samenloop

Tijdens het clubjaar 2011-2012, waarbij Dirk van der Beek Vice President was van de Lionsclub, heeft Dirk het eerste zaadje geplant van het project De Samenloop. Door hem was eind 2011 het idee gelanceerd om een ijsbaan te creëren in de winterperiode (met een jaarlijks terugkomend karakter), waarbij in zijn jaar 2012-2013 de eerste realisatie zou plaatsvinden.

 

IJsbaan

Het idee werd door de club omarmd en een werkgroep direct ingesteld om de ideeën verder te onderzoeken en uit te werken. Op 1 februari 2012 werd de eerste brainstormsessie door die werkgroep gehouden. Na maanden onderzoeken, uitwerken van plannen, financiële analyses, is geconcludeerd dat het realiseren van een ontmoetingsplek in de vorm van een ijsbaan met een korte gebruiksperiode en hoge terugkomende kosten en risico’s, niet haalbaar was.

Amfitheater

Tijdens die onderzoeken en ontwikkelen van diverse plannen voor een ijsbaan, is het idee ontstaan om van een tijdelijk karakter van een ontmoetingsplek (ijsbaan) over te stappen naar een permanent karakter. In deze fase ontstaan het plan van een ‘casco’ dat voor vele doeleinden gebruikt kon worden. Seizoensgebonden activiteiten, met in de winterbanden de ijsbaan. Het eerste ontwerp van het ‘casco’ was een ronde vorm en in combinatie met de historie van het Máximapark, ontstond het Amfitheater.

In het vooronderzoek, de gesprekken met het Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern, het Projectbureau Leidsche Rijn, de landschapsarchitect Adriaan Geuze, Vrienden van het Máximapark en overige belanghebbende, zijn medio zomer 2012 op basis van het ‘Amfitheater-filosofie’ drie concrete ideeën naar voren gekomen die enerzijds heel goed zouden passen in de toekomstvisie van het Máximapark en anderzijds prima inpasbaar in de fase waarin het Máximapark zich toen bevond.

 

De drie conceptplannen waren: De Kap, De Via en De Pan.

De Kap. Een overkapping bij de ingang (zijde Uilenboslaan) van het Máximapark. Een locatie waar je van alles kunt organiseren.

De Via. De beleving van de Uilenboslaan als prettige en sfeervolle verbindingsweg naar Anafora, vanaf De Kap richting De Pan.

De Pan. Een intieme podium c.q. piste in de vorm van een oor midden in het heuvelgebied van het Máximapark, voorzien van een uitkijkpunt met uitzicht op alle wijken en de Dom.

Via diverse co-creatie sessies in de zomerperiode 2012 zijn deze drie plannen tegen het licht gehouden en op basis van een quick scan is het idee “De Pan” als meest haalbare en realistisch plan naar voren gekomen.

 

Het Oor

Na de zomer van 2012 is de Kerngroep, onder aansturing van Bert van Lunteren namens Lionsclub Vleuten-De Meern hard aan het werk gegaan om de eerste schetsen van De Pan verder uit te werken. In deze conceptontwikkelingsfase heeft het ontwerp De Pan de vorm gekregen van een oor en is vanaf dat moment “Het Oor” gaan heten. Als je heel ruim gaat denken waren er twee amfitheaters (een kleine en een grote) aan elkaar gekoppeld, met de uiterlijk vorm van een oor.

Uiteindelijk is Het Oor de basis geweest voor het voorliggend projectplan “De Samenloop”.

 

D. Het projectplan “De Samenloop”

In de periode augustus 2012 tot en eind 2014 zijn er zeer vele constructieve en plezierige discussies geweest met de diverse stakeholders (zoals Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern, Projectbureau Leidsche Rijn, landschapsarchitect Adriaan Geuze, Vrienden van het Máximapark, de politieke vertegenwoordigers van de Gemeente Utrecht, omwonenden, en nog vele andere direct en indirect betrokkenen bij het Máximapark). In nauwe samenwerking met de door de Lionsclub Vleuten-De Meern ingeschakelde landschapskunstenaar, Paul de Kort, is er met de stakeholders begin 2015 overeenstemming bereikt voor het realiseren van het plan “De Samenloop”.

Het plan De Samenloop was voorzien in gefaseerde realisatie, een organische ontwikkeling, waarbij het “Werken met werk” en “Co-creatie” belangrijke elementen zijn. De grond-sculptuur is voorzien op een plek in het Máximapark, waarbij het gerealiseerd is met een gesloten grond balans. Met het ontwerp van De Samenloop is zeer sterk rekening gehouden dat het de gebruikswaarde van het Máximapark verhoogd, zonder het karakter en zijn ontwerp aan te tasten.

Het ontwerp en de locatie van De Samenloop heeft een duurzaam karakter, waarbij alle stakeholders er van overtuigd zijn dat deze ontmoetingsplek zich zelf gaat bewijzen en zich zelf ook in stand zal houden. Ook met de keuze van de materialen en de opbouw van het ontwerp is rekening gehouden met het duurzame karakter, waarbij de exploitatie (onderhoud en beheer) minimaal hoeft te zijn.

De eerste maanden van 2015 is er een sluitende financiële dekkingsplan gerealiseerd, waardoor De Samenloop gefaseerd uiteindelijk oktober 2015 gerealiseerd kon worden. Bij de fasering moet men denken aan: grond contouren realiseren, paden aanbrengen, de Cor Ten stalen “Samenloop” aanbrengen, het volledige ontwerp aanvullen en afwerken met graszoden.

Op 29 oktober 2015 is De Samenloop, via de Pannenbier-bijeenkomst van de Lions, “gedoopt” en overgedragen aan de Vrienden van het Máximapark. In het voorjaar van 2016 is er rondom De Samenloop nog het bosplantsoen (zo’n 25.000 eiken, beuken, essen, linde en kersenbomen) geplant. De Lions hebben hieraan op 5 maart 2016 ook hun bijdrage geleverd.

 

E. “Waterdragers”

Verbinden is de kern van het initiatief van Lionsclub Vleuten-De Meern. Dit wordt gerealiseerd door in verschillende vormen samen te werken met maatschappelijke organisaties, verenigingen, ondernemers, Gemeente en omwonenden.  Juist door initiatieven te bundelen en samen te bouwen wordt de mogelijkheid gecreëerd dat alle initiatieven zich verder kunnen ontwikkelen en het project De Samenloop geadopteerd wordt door de stakeholders. Zo ontstaat een geheel dat meer is dan de som der delen.

Naast de inzet en medewerking van vele partijen, zoals hiervoor omschreven, zijn er natuurlijk ook financiële middelen nodig om het plan te realiseren.

Onderstaand een overzicht van een aantal partijen die een zeer belangrijke financiële bijdragen hebben geleverd, om uiteindelijk het project ook gerealiseerd te krijgen.

Het gaat dan om:

-Vrienden van het Máximapark (in natura);

-Vrienden van de Vlinderhof (in natura);

-Gemeente Groenfonds;

-Ondernemersfonds Utrecht;

-Stimuleringsfonds Rabobank Utrecht;

-Landschapskunstenaar Paul de Kort (in natura);

-Lionsclub Vleuten-De Meern.

Naast de zeer belangrijke maatschappelijke waarde van het project De Samenloop, zijn door deze organisaties samen minimaal € 150.000,00 opgebracht voor de realisatie van De Samenloop.