Projectinformatie Verbindingsbanken van Lionsclub Vleuten-De Meern

A. Motto

Lions-project Verbindingsbanken zorgt door samenwerking voor verbinding

 

B. De plannen van Lionsclub Vleuten-De Meern

B.1. Aanleiding

Door toenemende individualisering in onze maatschappij komen bepaalde groepen steeds meer in een isolement terecht. De-socialisatie ligt op de loer. Overheden, gemeenten, maatschappelijke organisaties en particuliere initiatieven hebben hier reeds aandacht voor. De pijler ‘Utrecht maken wij samen’ van de Gemeente Utrecht sluit zeer goed aan op het jongste voornemen van Lionsclub Vleuten-De Meern.

Lionsclub Vleuten-De Meern is namelijk voornemens om in het Lionsjaar 2017/2018 een project op te pakken, met als doel een creatieve samenwerking en verbinding met maatschappelijke aandacht-groepen te realiseren. Het project heeft als werktitel “Verbindingsbanken” meegekregen.

 

B.2. Doelstelling

Project Verbindingsbanken beoogt een grote en diverse groep mensen in beweging te krijgen (en te houden) waarbij samenwerking en verbinding centraal staan. Deze samenwerking houdt niet op bij slechts een aantal individuen, maar wordt breder opgepakt. Concreet zal bij het project Verbindingsbanken de samenwerking gezocht worden met de gemeente (ervaring delen, mogelijkheden onderzoeken, faciliteren, draagvlak en plaatsings-vergunning), omwonenden (meedenken en draagvlak plaatsings-locatie), sociale organisaties (participatie) en bedrijfsleven (sponsoring).

Lionsclub Vleuten-De Meern is hierbij de initiator en neemt de coördinatie van het gehele traject op zich (tot en met de realisatie). De afgelopen jaren heeft zij al met succes soortgelijke projecten in samenwerking met gemeente en derden gerealiseerd. Denk hierbij aan: het JOU-project, De Samenloop in het Máximapark en participatie in het jaarlijks terugkomend project Desto-Dag.

 

B.3. Betrokken personen/partijen

Voor de realisatie van het project zal er met meerdere personen en partijen samenwerking gezocht worden. Belangrijke stakeholders hierbij zijn onder andere:

  • Mooi van Abrona (participant);
  • Gemeente Utrecht c.q. het wijkbureau;
  • sociale organisaties;
  • omwonenden c.q. wijkraden;
  • bedrijfsleven;
  • projectteams van Lionsclub Vleuten-De Meern.

 

B.4. Plan van aanpak

De projectleiding van Lionsclub Vleuten-De Meern heeft een planning gemaakt met daarin de benodigde werkzaamheden en de daarbij behorende tijdsplanning.

De voorlopige planning is als volgt:

  • 21 september 2017             - aftrap project bij Lionsclub Vleuten-De Meern;
  • Q4-2017                              - voorbereidende werkzaamheden;
  • 15 januari 2018                   - start productie;
  • 2e week juni 2018               - plaatsing eerste banken.

C. Utrecht maken wij samen

Het college van burgemeester en wethouders richt zich de komende jaren op goed samenwerken. Dit doen zij binnen én buiten het stadhuis, met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

De drie pijlers van het coalitieakkoord zijn:

  • Utrecht maken we samen;
  • Werken aan werk;
  • Bouwen aan een gezonde toekomst.

“De inwoner centraal” stelt het college en de gemeenteraad in haar Coalitieakkoord 2014-2018 van D66, GroenLinks, VVD en SP van 25 april 2014, met als werktitel “Utrecht maken we samen”.

Een citaat uit de website van de Gemeente Utrecht:

“Als gemeente stellen wij de inwoners centraal. We gaan de wijken in en zoeken het contact op met bewoners. Wij moedigen initiatieven aan en tonen ons vertrouwen in mensen die initiatieven nemen. Daarnaast zoeken we steeds naar nieuwe manieren om samen te werken en om mensen te betrekken bij de stad. Bijvoorbeeld door crowdfunding. Succesvolle initiatieven en samenwerkingsverbanden gebruiken wij als voorbeeld voor ‘Utrecht maken we samen’.”

Lionsclub Vleuten-De Meern is vanuit haar motto “We serve, wij dienen” zeer nauw betrokken bij de lokale gemeenschap en als zodanig herkent zij zich volledig in de pijlers van het coalitieakkoord, met op dit moment extra aandacht voor de pijler “Utrecht maken we samen”. Het project Verbindingsbanken sluit naadloos aan op de doelstellingen van de Gemeente Utrecht.

 

D. Wie zijn de Lions?

In Lionsclubs werken mensen uit de lokale gemeenschap op vriendschappelijke en vrijwillige basis samen om hulp te bieden daar waar dat nodig is. Primair voor de lokale gemeenschap, maar daarnaast via de overkoepelende organisatie Lionsclubs International ook vaak voor hulpverlening elders in de wereld.  

Lionsclubs bepalen zelf de doelen die ze willen ondersteunen en de wijze waarop ze uitvoering geven aan de dienstverlening. Lionsclubs handelen onder het motto: We Servewij dienen. 

De Lionsorganisatie is in 1917 in Chicago opgericht. Nu zijn er wereldwijd ca. 46.000 Lionsclubs, waar 1.400.000 Lions lid van zijn. Nederland heeft 435 Lionsclubs met totaal 11.500 leden.  

Eén van de clubs is Lionsclub Vleuten-De Meern. De club is op 6 november 1969 opgericht en heeft momenteel 44 leden. Haar lokale werkgebied concentreert zich op de plaatsen: De Meern, Vleuten, Harmelen en Haarzuilens.

 

E. Slotwoord

Lionsclub Vleuten-De Meern heeft veel zin en vertrouwen in het initiatief om binnen de pijler ‘Utrecht maken wij samen’ van de Gemeente Utrecht, in zeer nauwe samenwerking met de Gemeente, de diverse lokale ‘aandacht-groepen’ en overige stakeholders een beweging op gang te brengen met een verbindend karakter met als eindprodukt de te realiseren Verbindingsbanken.

 

Vleuten-De Meern, 8 oktober 2017